Har du någon gång hört talas om en ”pulsoximeter”? Troligtvis inte om du inte arbetar inom vården. En pulsoximeter har man användning för om man ska övervaka en patient för att få reda på vilken syremättnad blodet har och framförallt om den försämras. Förutom att mäta syremättnaden i blodet kan den även användas av personer med KOL och kronisk bronkit, detta för att de ska ha möjlighet att själva ha koll i det egna hemmet. Pulsoximeter används även inom neonatalvården för övervakning av spädbarn. Inom akutsjukvården är en pulsoximeter otroligt användbar för att kunna mäta en persons viktiga mätvärden för en akut bedömning av hälsotillståndet.
Användning av pulsoximeter
Det har visat sig att användningen av en pulsoximeter inom olika former av aktiviteter på hög höjd är väldigt användbart. Detta görs för att minska risken för olyckor som kan hända när trycket höjs för mycket och för fort. För att vara på den säkra sidan ska en pulsoximeter visa ett värde mellan 95 och 100 procent. Denna kontroll av syremättnaden (syresättningen) i blodet visar alltså om en person är tillräckligt syresatt. En pulsoximeter kan användas både inom sjukvården och i hemmet för privatpersoner. Vid mätning passerar två våglängder av ljus genom kroppsvävnaden vidare till en fotodetektor.
Pulsoximeter på barn
Att använda en pulsoximeter är helt smärtfritt vilket gör att man gärna använder den på små barn. Men det finns ett bekymmer med mätningen på just små barn. Nyfödda har väldigt små fingrar vilket i sin tur leder till att cirkulationen av blodet blir mindre och därmed svårt att mäta med en pulsoximeter. Ett litet barn rör också på sig mer än en vuxen, som kan vara stilla längre, och då tappar pulsoximetern signalen och stänger av sig efter cirka 5 sekunder. För övervakning eller diagnos så måste man använda en dyrare övervakningsapparat med möjlighet till att koppla på en så kallad probe som är specialgjord för nyfödda eller små barn.